Statele membre, prin reprezentanţi permanenţi din COREPER, şi-au dat, miercuri, acordul pentru revizuirea Directivei anti-tutun prin care vor fi interzice arome precum mentolul, iar avertismentele de pe pachete vor fi mai vizibile, informează Comisia Europeană.
Revizuirea Directivei anti-tutun prevede că toate ţigaretele şi ţigările rulate vor avea avertismente combinate (ilustraţie plus text) de 65% - faţă de 75% propunerea CE - , afişate pe ambele feţe ale pachetelor de produse din tutun. Totodată, pentru a spori vizibilitatea avertismentelor de sănătate, va trebui ca ele să fie amplasate pe ambele feţe ale ambalajului. Anumite elemente ale pachetelor vor fi standardizate şi toate mijloacele de promovare, precum şi orice referinţă la gust sau aromă, vor fi interzise pe pachete.
Aromele, precum mentol, fructe, ciocolată vor fi interzise la ţigarete şi la tutunul de rulat. Produsele cu arome care au un volum de vânzări de 3% sau mai mare în UE (spre exemplu, mentol) vor beneficia de o perioadă de tranziţie de 4 ani, înainte de a fi interzise. Totodată, se va intensifica controlul ingredientelor produselor din tutun, în special în ceea ce priveşte aditivii.
La nivel european, va fi creat un sistem de urmărire cu elemente de securitate pentru produsele din tutun cu scopul de a combate comerţul ilicit. Pentru început vor fi vizate ţigaretele şi tutunul de rulat.
Pentru ţigările electronice care nu sunt incluse la produse medicinale - conform Directivei 2001/83/EC - modificările prevăd cerinţe stricte în ceea ce priveşte calitatea şi cantitatea. Ca şi la ţigările tradiţionale, mesajele de avertisment devin obligatorii, astfel că producătorilor şi importatorilor de ţigări electronice li se vor comunica noile reguli.
Revizuirea permite statelor membre şi Comisiei o reacţie mai fermă în cazul în care apar îngrijorări privind pericolul la a