Curtea Supremă judecă astăzi ultimul termen al recursului în dosarul Zambaccian în care este inculpat Adrian Năstase. Fostul premier este acuzat de luare de mită şi şantaj, fiind condamnat pe fond la 3 ani de închisoare cu suspendare.
”Practic, este vorba despre locuința din Zambaccian. Noi am pus la dispoziție terenul pentru constructor și acesta trebuia să ne dea la cheie un apartament din cele patru. Chestiunea importurilor a fost rezolvată de către constructor, care însă evident că și-a adus pentru apartamentele lui și pentru al nostru, ceea ce era normal să facă și bineînțeles pentru Toate construcțiile lui. Deci acest amestec de teme a încurcat foarte mult lucrurile. Învinuiți transformați în martori, martori transformați în învinuiți, de aici o poveste întreagă pe care foarte mulți nu o mai înțeleg”, a spus Năstase la sosirea la ÎCCJ.
Adrian şi Daniela Năstase au depus la ÎCCJ, la începutul lunii decembrei, o cerere de recuzare a judecătorului Ionuţ Matei, preşedintele completului care judecă dosarul Zambaccian, solicitarea fiind respinsă.
Ionuţ Matei a făcut parte din completul de judecători care l-a condamnat în 2012 pe Adrian Năstase la doi ani de închisoare în dosarul Trofeul Calităţii. CSM a avizat favorabil numirea lui Ionuţ Matei în funcţia de vicepreşedinte al ÎCCJ. Despre dosarul Adrian Năstase: "A fost un dosar dificil, greu de administrat"JUDECĂTORUL Ionuţ Matei candidează pentru un post de vicepreşedinte la Curtea Supremă. Lista condamnărilor: Adrian Năstase, Gigi Becali, Ioan Avram Mureşan, Gregorian Bivolaru -
Unul din avocaţii lui Năstase, Lucian Bolcaş, a citit în sala de judecată un pasaj din motivarea condamnării în dosarul Trofeul Calităţii, respectiv faptul că Adrian Năstase "este personificarea corupţiei din clasa politică". Practic, avocaţii lui Năstase îi reproşează lui Ionuţ Matei vehemenţa cu care a motivat sentinţa