Spitalele trebuie obligate, prin contractul cadru privind acordarea asistenţei medicale, să aibă un procent minim din contractul cu Casa de Asigurări de Sănătate care să fie alocat pentru medicamente şi materialele sanitare, a declarat, vineri, preşedintele CNAS, Cristian Buşoi, citat de Mediafax.
"Sunt spitale care au achiziţia de medicamente de 2,3%, 3%, 4% din contractul cu Casa. Este foarte puţin. Trebuie ca în viitorul contractul cadru şi în norme să avem şi să avem un procent minim din contractul cu Casa care să fie acordat medicamentelor şi materialelor sanitare. Repet, care să fie minim. După care putem pune ca recomandare în contract, în funcţie de clasificarea spitalelor, spre exemplu, de TCP (tariful pe caz ponderat - n.r.), de cât este cheltuiala de personal, un procent care să fie discutat", a explicat Buşoi.
Măsura ar avea ca scop evitarea situaţiilor în care spitalele nu ar avea prevăzuţi bani pentru medicamente şi materiale sanitare.
"Vor fi discuţii peste discuţii, dar cel puţin pentru procentul minim trebuie să găsim o formulă rezonabilă. Va trebui să găsim o soluţie, pentru că unele spitale au cheluieli de personal de peste 80-90 la sută. Cheltuielile de personal, utilităţi, hrană, curăţenie, materiale sanitare şi medicamente trebuie să ajungă la sută la sută. Dacă vorbim de spitalele bine finanţate, cele de înaltă performanţă sau cele din Bucureşti, cheltuielile de personal nu sunt atât de dramatice precum cele din ţară. Acolo, procentul poate fi discutat", a mai spus preşedintele CNAS.
Cristian Buşoi a mai spus că, în noiembrie, a fost înfiinţată Direcţia Generală Monitorizare, Control şi Antifraudă (DGMCA), structură specializată care efectuează activităţi de control în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate, cu rolul de a coordona, monitoriza, investiga şi combate fraudele în cadrul sistemului de asigurări s