Masa bogata de Craciun pune probleme tuturor romanilor, pentru ca este un prilej de bucurie si desfatare culinara, care insa ne pune in pericol silueta si, din pacate, uneori chiar sanatatea.
Iata, deci, un posibil plan pentru cei care doresc sa savureze preparatele traditionale romanesti, dar nu tin cu orice pret sa dea si cantarul peste cap cu aceasta ocazie.
Special pentru sarbatori, nutritionistul Cori Gramescu ne-a alcatuit un set de reguli dupa care ne putem face Sarbatorile frumoase si din punct de vedere gastronomic, chiar daca tinem la silueta.
1. Nu amestecam carbohidratii simpli cu grasimi, deci combinatiile de tipul sarmale cu mamaliga si smantana, carne de porc grasa cu cartofi sau paine, cozonac sau dulciuri consumate la sfarsitul mesei nu sunt indicate. Cel mai bine e sa planificam putin mancarea noastra pe intreaga zi, astfel incat sa ne ferim de acest gen de asociere.
2. De fiecare data cand consumam carne grasa, mancam alaturi o salata verde cu zeama de lamaie si o lingurita de mustar cu hrean. Ajuta la digestie si reduce din absorbtia grasimilor saturate.
3. Putem manca dulciuri la o masa de sine statoare (ideal, dimineata) fara sa le asociem cu lapte/iaurt sau alte alimente si trebuie sa asteptam 3 ore pana la urmatoarea masa
4. Dupa fiecare pahar de alcool trebuie sa consumam 3 pahare de apa si sa nu consumam bauturi carbogazoase sau sucuri dulci.
5. In fiecare zi trebuie sa facem 30 de minute de plimbare si macar 20 de minute de exercitii fizice usoare, acasa. Ne ajuta la digestie, reduc timpul de transit intestinal al alimentelor si reduc din retentia de apa datorata consumului ridicat de alimente grase si sarate.
6. Nu in ultimul rand, e important sa mancam la o masa un singur tip de proteine( deci nu amestecam carne/carnati cu branza sau ou), tocmai pentru