Cel mai aprig apărător al folclorului autentic, Grigore Leşe, va colinda în a doua zi de Crăciun la Ateneul Român. El va interpreta colinde de gazdă, profesionale, de june, de fată, de peţit, de dragoste, familiale, satirice, de război şi prizonierat, cosmogonice şi tot soiul de alte „corinde“ ce vestesc naşterea Mântuitorului.
Muzicianul are pe lângă „corinde“ şi o mulţime de poveşti legate de marea sărbătoare a Crăciunului. „Eu merg la colindat şi acum. Colind de când mă ştiu“, a mărturisit Grigore Leşe. „Când eram mic, înainte de Crăciun, toată lumea postea, iar eu aşteptam cu nerăbdare Naşterea Mântuitorului pentru a merge la colindat şi a putea gusta din bunătăţi. Pe atunci aveam parte de bunătăţi numai la Paşti şi la Crăciun. În celelalte zile mâncam mălai copt pe vatră, pita era pe cartelă. Când am crescut, lucrurile s-au complicat şi mai mult. Mi s-a întâmplat de câteva ori să rămân singur în faţa ferestrei colindând... sau să notez texte precum «Du-te pasăre şi zboară/ În Rusia te coboară/ Deasupra de lagăre /Unde dorm cătanele» pe foaia de hârtie ninsă şi cu mâinile îngheţate. În toată perioada comunistă am suferit în fiecare iarnă ori de câte ori auzeam colindele noastre la radio sau televizor cu textele schimbate, transformate în cântece de viaţă nouă. Acum e şi mai rău, lucrurile s-au amestecat într-atât încât cu greu mai auzi o corindă adevărată.“
Ajunul Crăciunului în Lăpuş
Venind din Maramureş, locul unde parcă şi timpul a încremenit, fiind un pic mai blând cu oamenii, Grigore Leşe povesteşte despre cum se pregătesc creştinii cu frica lui Dumnezeu să întâmpine Naşterea Domnului.
„Ajunul Crăciunului reprezintă practic ultima zi de post. Treburile din gospodărie sunt aproape gata, bucatele făcute, casa curată, hainele de sărbătoare pregătite. Este şi ziua în care trece preotul cu icoana pentru a sfinţi casa şi masa de Ajun. Aces