Maşini, păpuşi, telefoane mobile, apartamente, dar şi pistoale Kalaşnikov. Sunt doar câteva dintre cadourile pe care le cer copiii de la Moş Crăciun. Ajutorii lui Moş Crăciun de mai bine de 10 ani citesc cu cea mai mare atenţie scrisorile care sunt expediate pe adresa Moşului şi le trimit răspunsuri absolut fiecărui copil în parte.
Ideea le-a venit întâmplător. Văzând că fiecare ţară are propriul său protagonist al Sfintelor Sărbători de iarnă, autorii acestei idei s-au gândit că şi copiii noştri - care sunt cel puţin la fel de buni, cuminiţi, inteligenţi şi talentaţi ca şi picii de pe alte meridiane - merită un asemenea personaj. Un Moş Crăciun autentic, din Moldova. După o perioadă lungă de documentare la Academia de Ştiinţe a Moldovei imaginea Moşului s-a conturat. “Crăciunul nostru poartă opinci, haine în stil naţional, cojoc, traistă ţărănească, ciorapi de lână pe sub opinci etc.", spune Viorica Solomiţchi, directorul instituţiei care se ocupă de adaptarea personajului mitologic la tradiţiile şi obiceiurile locale, intitulată nici mai mult, nici mai puţin decât "Academia lui Moş Crăciun".
De la jucării, la prieteni şi dragoste
Anual, la Poşta lui Moş Crăciun vin cam 6.000 de scrisori. Anul acesta, deocamdată, au venit doar 2.000, dar se aşteaptă ca în zilele ce au mai rămas să ajungă încă vreo 3-4.000. Dorinţele copiilor sunt diverse. Alexandra, o fetiţă de cinci ani, i-a cerut lui Moş Crăciun un caieţel pentru colorat, abţibilduri, dar şi nişte bomboane, pentru verişoara ei favorită. Un băieţel a scris că părinţii i-au dăruit deja un telefon mobil, dar are nevoie de o cartelă de reîncărcare.
“Moşule, îţi trimit o cartelă de reîncărcare folosită, ca să ştii din care anume să-mi trimiţi", a scris băiatul. În alte cazuri, copilul în scrisoare face o listă cu cadouri pentru fiecare membru al familiei. Sunt şi copii care cer cadouri mai neobişnu