Trăia într-un sătuc de reni şi era mereu batjocorit din cauza nasului său mare şi roşu, până când într-o noapte...Aşa începe povestea. Să trecem la realitate care, desigur, are partea ei de poveste.
Toată lumea a auzit de Rudolph, renul cu năsucul roşu, ajutorul lui Moş Crăciun şi cel care îi conduce sania, alături de ceilalţi reni. Ceea ce se ştie prea puţin, este faptul că Rudolph s-a născut în 1939, atunci când compania americană Montgomery Ward i-a cerut copywriterului de 34 de ani Robert L. May să scrie o poveste care ar fi putut atrage cumpărătorii de Sărbatori. Magazinele Montgomery Ward dădeau cărţi de colorat gratis în fiecare an, iar departamentul lui May a considerat că tipărirea unei cărticele proprii ar fi un mod de a scuti bani.
Pentru şeful său
Unii spun ca Robert May ar fi fost un simplu funcţionar, căruia îi plăcea să scrie cărţi şi poezii pentru copii. Acesta ar fi compus pentru şeful său o poezie numită "Rudolph, renul cu nas roşu". Inspirat de povestea răţuştei urâte şi de propria-i viaţă, May a creat un personaj slăbuţ, mititel, timid şi mereu batjocorit de semenii săi din cauza nasului său mare şi roşu. Prima opţiune pentru numele renului a fost Rollo, la care May a renunţat, pentru că i s-a părut prea vesel. S- a gândit şi la Reginald, însă acesta suna parcă prea "britanic". S-a hotărât apoi la Rudolph şi a scris o poveste în versuri.
Marea grijă a lui May era însă faptul că un nas roşu ar fi putut fi asociat cu beţivii. Câteva ilustraţii i-au convins însă pe cei de la Montgomery Ward, iar cumpărătorii au plecat acasă cu peste 2,5 milioane de copii ale poeziei. Până la finele lui 1946 se vânduseră deja 6 milioane de copii. Renul Rudolph devenise…un ren bogat! Plus că avea un fan înrăit, pe lângă mulţimea de fani pe care îi câştigase, şi anume fetiţa lui May.
Cererea de după răz