Dacă ne luăm după creşterea economică record (poate cea mai mare din UE), după inflaţia scăzută (cea mai mică de după 1989), după deficitul la jumătate faţă de cifrele negociate cu FMI sau după producţia agricolă şi exporturile record - cu siguranţă pare un an bun.
Dacă ne luăm după scandalul politic revenit în viaţa publică, după nesiguranţa cu care USL funcţionează sau după revenirea (chiar şi în sondaje) a preşedintelui Băsescu, după bătălia care se dă în continuu în justiţie, pentru control şi influenţă - putem trage concluzii opuse.
Oricum, 2013 a fost un an intens, cu multă activitate şi cu lucruri care pot fi marcate. Reţin aici câteva dintre ele:
- 2013 a fost un an bun pentru economie si pentru buzunarul romanilor, nu doar pentru cifrele de mai sus, dar si pentru alti indicatori mai concreti. Pretul la benzina a scazut, de fapt, fata de inceputul anului, ca urmare a unor evolutii pe piata internationala. Cursul leu-euro a ramas unul stabil si constant pe parcursul anului, ca urmare a echilibrului impus de BNR. Iar pretul la alimente a cunoscut chiar si scaderi (dupa ani de zile in care toate lucrurile s-au scumpit constant, iata ca INS ne arata ca dinamica preturilor devine una amestecata - sunt produse care se scumpesc, altele care se ieftinesc). Meritul il are anul agricol bun, care nu a fost sustinut doar de vremea buna, ci si de banii pompati de UE si Guvern in agricultura. Pana la urma, faptul ca acest sector este unul tot mai interesant este dat si de reorientarea cuplului politic Udrea-Basescu, cei doi devenind recent, direct sau indirect, fermieri. Agricultura a fost ajutata de scaderea TVA la paine - una din cele mai bune masuri din ultimii ani, care a dus la ieftinirea produsului si la scaderi ale evaziunii in domeniu. Daca masura va fi sustinuta si in lunile urmatoare, pot urma scaderi la TVA si la alte produse. 2014 va continua