Adevarul.ro vă prezintă reţete culinare de sărbători, din diverse regiuni ale ţării. O reţetă de cârnaţi mai specială vine direct de pe ringul de box, dar din Banat. Multiplu campion mondial de box, Francisc Vaştag este şi un foarte priceput bucătar de produse tradiţionale
Deşi foarte mulţi îl cunosc pe Francisc Vaştag de pe ringul de box, puţini ştiu că este şi un bucătar pasionat. Are propria reţetă de cârnaţi, iar pentru masa de Crăciun nu lasă pe nimeni să îi pregătească produsele tradiţionale.
Din ringul de box, în curtea casei, la tăiatul porcului. Multiplul campion mondial la box, „Feri“ Vaştag, a lasat mănuşile în cui, a pus mâna pe cuţite şi a dovedit că este priceput şi la prepararea delicateselor din carne de porc. Împreună cu fratele său, Loti, au format o echipă redutabilă în gospodăria de la Ezeris şi au făcut knock-out un porc peste 150 de kilograme. Chiar dacă respectă în mare reţeta tradiţională, Feri are propriile lui secrete: pune şase grame de piper, în loc de patru, iar pasta de ardei o pregăteşte după o altă reţetă proprie. Şi întotdeauna foloseşte carne de porc şi de vită, ca să fie cârnaţii mai uscaţi şi mai gustoşi.
REŢETĂ
INGREDIENTELE
Carnea de la un porc (1/3 fleică şi 2/3 pulpă)
Carne de vită, se pune 1/3 din totalul cărnii de porc
Usturoi cam 1 kg la un porc de 150 kg
200 g cimbru uscat
Piper 4 g/kg dar Ferri pune 6 g/ kg
20-24 g sare de bucatarie / kg de carne (Ferri pune 26g)
Pastă de ardei roşu iute, după ochi
10 m de maţe pentru umplut
MOD DE PREPARARE:
„Eu tot timpul cântăresc carnea înainte de tocat, pentru a şti cantitatea de condimente necesară. Mereu pun şi carne de vită la cârnaţi, care este mai aspră şi mai uscată, aşa că pun ceva mai multă sare, cam 26 de grame de sare pentru un kilogram de carne. Se toacă carnea prin maşină, apo