O iniţiativă care a provocat şi provoacă de multă vreme lungi dezbateri şi chiar scandaluri.
Biserica Anglicană ar putea numi femei-episcop începând cu anul 2014, iar acest lucru pune pe jar în ultima vreme presa britanică şi nu numai. Iniţiativa a provocat şi provoacă lungi dezbateri în presa din Marea Britanie, care încearcă să dea în ultimii doi ani un răspuns la întrebarea “Va reuşi textul de lege al Sinodului naţional al Bisericii Anglicane să ducă la bun sfârşit acest lucru?”.
Două tabere
Dezbaterea nu este deloc nouă, în acest sens existând de multă vreme două tabere: partizanii femeilor-episcop, care susţin că în Biblie nu există nici măcar un paragraf care să se opună acestei posturi (tot ei spun că există deja o femeie care se află la vârful Bisericii Anglicane : Regina Elisabeta a II-a!), şi tradiţionaliştii, care spun că în Biblie nu scrie ceva despre eventualitatea numirii unei femei într-o astfel de postură, aducând ca argument şi faptul că Iisus n-a avut ucenici decât bărbaţi!
Numeroase biserici anglicane din Scoţia, Irlanda, Australia şi Noua-Zeelandă recunosc deja dreptul femeilor de a deveni episcopi. În 1994, când primele femei au fost hirotonosite episcopi, mai mult de 440 de membri ai clerului au părăsit Biserica Anglicană, în semn de protest. Spre deosebire de Biserica Catolică, unită prin Roma şi prin papă, comunitatea anglicană din lume este o uniune a bisericii şi a cultelor, de multe ori cu poziţii foarte variate.
O ocazie
În anul 2010, o profesoară căsătorită a devenit prima femeie preot din Italia, după ce a fost hirotonisită. Maria Longhitano, o siciliană membră a Bisericii Anglicane, a spus atunci că aşteaptă cu nerăbdare să declanşeze o serie de dezbateri şi să eradicheze "prejudiciile" generate de Biserica Catolică, potrivit căreia este interzis în mod expres femeilor să devină preoţi.
Co