de C. MIERLUŞCĂ
29 decembrie 2013 23:57
17 vizualizari
A-A+ Este un arbust întâlnit în zona de deal şi de munte până la altitudinea de 1.400 m. Este răspândit în toată Europa şi Africa de Nord. Înfloreşte alb, în perioada aprilie - mai. Fructele sunt sferice, roşii, cărnoase, cu gust dulceag. O tufă produce 3-4 kg fructe ce conţin: flavonoide, triterpene, amine, cumarine, tanin, vitamine, uleiuri eterice etc.
Fructele se consumă în alimentaţie datorită complexului de vitamine. Se poate folosi la fabricarea vinului şi a ţuicii.
Păducelul se foloseşte la tratarea afecţiunilor cardiace, cu substrat nervos - o linguriţă flori, frunze sau fructe la o cană de apă clocotită. Se acoperă 10 minute. Se strecoară şi se bea în cursul unei zile. Se indică în hipertensiune, tulburări de menopauză. În caz de angină pectorală se bea în cursul crizei sau preventiv. Preparat sub formă de tinctură se administrează 10-15 picături înainte de culcare pentru combatarea insomniilor.
Păducelul dă rezultate în combaterea pietrelor la rinichi şi la nivelul vezicii urinare. Se recomandă în insuficienţă coronariană, circulaţie sanguină. Tratamentul trebuie să dureze cel puţin o lună şi se poate asocia şi cu alte plante cu efect asemănător (ginkgobiloba).
Păducelul se indică în aritmie cardiacă când se prepară sub formă de infuzie. Se bea până la dispariţia simptomelor. Se foloseşte în homeopatie pentru tratarea afecţiunilor cardiace.
Extern, se fac băi de picioare pentru tratarea bătăturilor sau se folosesc comprese locale.
Este o specie meliferă, oferind albinelor nectar şi polen. Se înmulţeşte prin seminţe.. de C. MIERLUŞCĂ
29 decembrie 2013 23:57
17 vizualizari
A-A+ Este un arbust întâlnit în zona de deal şi de munte până la altitudinea de 1.400 m. Este răspândit în toată Europa şi Africa de Nord. Înfloreşte alb,