Se spune că, în noaptea dintre ani, nu ar trebui să existe nici o casă fără acest „lucru”, deosebit de important se pare, deoarece simbolizează noroc şi iubire.
Vâscul, (Viscum album) cunoscut la noi şi sub denumirea de stoletnic, vâsc-de-păr, vâsc-de-brad, planta sub care se sărută toată lumea după miezul nopţii, de Anul Nou.
Puţini sunt cei care ştiu însă care sunt şi celelalte “calităţi” ale acestei plante.
Este o plantă parazit, veşnic verde, folosită şi ca plantă de leac pentru echilibrarea tensiunii. Vâscul se dezvoltă şi trăieşte în copaci, în plop, salcie, mesteacăn, stejar, păducel şi chiar în pomii fructiferi.
Atrage îngerii
În scop terapeutic, de la vâsc se folosesc numai frunzele, bobiţele fiind considerate toxice. Calitatile terapeutice ale vâscului au fost cunoscute încă din timpuri străvechi, ştiinţa modernă nefăcând altceva decât să confirme ceea ce deja se ştia demult.
Astfel, vâscul este folosit pentru tratarea afecţiunilor vasculare, dar şi pentru boli ale sistemului nervos, precum epilepsia ori isteria. În medicina populară, vâscul este folosit şi pentru ameliorarea unor afecţiuni respiratorii precum astmul bronşic, tusea şi bronşita. Atenţie: vâscul nu se administrează copiilor şi preparatele din acesta nu se recomandă femeilor însărcinate.
Se mai spune că, în general, vâscul ar trebui să se afle tot timpul aşezat deasupra uşii de la intrare, deoarece aduce spor în casă, sănătate, şi atrage îngerii!