de Laura BUCIU
31 decembrie 2013 00:01
16 vizualizari
A-A+
Vedetele cumpărăturilor pentru masa de Anul Nou sunt şampania şi peştele * Tradiţia spune că cei ce vor mânca peşte vor avea un an uşor
Cu puţin timp după ora prânzului, ieri, în centrele comerciale din Sibiu începuse maratonul: sucuri, vinuri, şampanie, dar şi băuturi spirtoase. Cărucioarele abia îşi mai găseau locul printre rafturile pline ochi cu toate bunătăţile, care mai de care mai fumos ambalate, cât să ia ochiul cumpărătorului. „Sucul, şampania şi nişte biscuiţi săraţi ne mai trebuit! Să nu uităm de bere şi vin! Şi de peşte! Neapărat peşte!”, îi spune o doamnă soţului său, care abia mai împinge coşul plin. Iar după ce sticlele sunt aşezate în cărucior, familia se întoarce către raionul de mâncare.
Nu, mâncarea nu a fost uitată, iar vedeta cumpărăturilor a fost peştele. Mai ieftin sau mai scump, în funcţie de posibilităţile fiecăruia, oamenii au cumpărat peşte, pentru că tradiţia spune că e foarte bine să îl mânânci în 1 ianuarie. La raionul cu dulciuri, forfota era mare. Nu cumva să intre musafirii în casă şi să nu ai cu ce să le dezmierzi papilele gustative. După un traseu complet de hypermarket, nota de plată nu scade sub 300 de lei.
Ceea ce diferă faţă de cumpărăturile pentru masa de Crăciun este faptul că de data aceasta sunt preferate produsele mai uşoare. Nu se mai caută atât de mult carnea de porc sau cozonacul. Dar se cumpără peşte, fructe, apă minerală sau plată, sucuri naturale.
Casierii, în luptă cu răbdarea
În aceste zile, cea mai ingrată meserie pare cea de casier în hypermarket. Trebuie să aibă răbdare cu toţi cei care ajung în faţa lor şi îşi aduc aminte că au uitat ceva. Astfel, casa de marcat rămâne deschisă până când clientul uituc se întoarce cu produsul dorit. De multe ori, nervii lor se amestecă cu cei ai o