Gastronomia din Bulgaria este bogată şi diversificată, fiind influenţată de arta culinară turcească, grecească, din Orientul Mijlociu, dar şi de preparatele armeneşti, italiene, ungureşti.În bucătăria bulgărească se folosesc foarte multe legume, care sunt servite fie crude, fie prăjite, fie fierte împreună cu diverse feluri de carne, de obicei în vase de pământ. Preparatele bulgăreşti conţin mult usturoi, ceapă, ulei şi condimente şi, influenţaţi de vecinii lor turci şi greci, bulgarii gătesc şi sarmale, musaca şi baclavale.
Mâncăruri tradiţionale De obicei, în această ţară mesele încep cu o salată şi o tărie. Un aperitiv tipic pentru bulgari este „tursu“, un termen folosit în gastronomia multor ţări din Balcani şi din Orientul Mijlociu, care desemnează un fel de mâncare alcătuit din legume murate. Există mai multe feluri de „tursu“, dar la bulgari cele mai populare sunt „tsarska turshiya“ (murături regale) şi „selska turshiya“ (murături ţărăneşti). Printre supele tradiţionale bulgăreşti trebuie să menţionăm „tarator“, o supă rece, care se serveşte în special vara, preparată cu iaurt, castraveţi, usturoi, nucă, mărar, ulei şi apă. „Shekembe“ este un fel de ciorbă de măruntaie, care se drege cu lapte şi se serveşte de obicei cu usturoi, oţet şi ardei iute. În întreaga regiune a Balcanilor există diverse variante ale acestei ciorbe. O mâncare tradiţională la bulgari este ciorba de fasole, preparată cu fasole uscată, ceapă, roşii, mentă şi morcovi. În unele zone nu se pun morcovi, dar gustul este completat cu cartofi, carne şi paprika.
Salate bulgăreşti Dintre salatele bulgăreşti nu trebuie să uităm „şopsca“, un amestec de roşii, castraveţi, ceapă, ardei crud sau copt şi brânză rasă. Legumele se tăie cubuleţe, se sărează şi se asezonează cu ulei de floarea-soarelui sau de măsline şi, uneori, cu oţet. Numele acestei salate este derivat de la cel al popul