România a importat, în primele patru luni din acest an, o cantitate de ceapă, usturoi şi praz cu aproape 72 de procente mai mare faţă de perioada similară din 2012 şi de aproape 20 de ori mai mare faţă de cantităţile exportate din aceeaşi categorie de produse. Sursa: Reuters
Astfel, potrivit datelor Ministerului Agriculturii citate de Agerpres, importurile de ceapă, usturoi şi praz în perioada menţionată s-au ridicat la 27.589 tone, în timp ce exporturile au fost de numai 1.487 tone.
Valoarea importurilor de ceapă, ceapă franţuzească, usturoi, praz, dar şi alte legume aliacee din primele patru luni ale anului a depăşit 7,6 milioane euro, comparativ cu suma de 3,4 milioane euro, pentru 16.060,69 tone de astfel de legume aduse de pe piaţa externă în perioada similară din 2012.
Potrivit datelor MADR, încasările din exporturile de ceapă, usturoi şi praz au totalizat, în perioada menţionată, 588.099 euro, faţă de suma de 370.286 euro în primele patru luni ale anului trecut, când a fost exportată o cantitate de aproape două ori mai mică, respectiv de 800 tone, pe pieţele intra şi extracomunitare.
În 2012, în România a fost cultivată o suprafaţă de 33.000 de hectare cu ceapă uscată, în scădere cu 3% faţă de 2011, de pe care s-a obţinut o producţie de 337.000 tone, cu 14,4% mai puţin ca în 2011.