Liliac Şerban face parte din vechea gardă a chelnerilor de la restaurantul Select din Iaşi. Astăzi este şef de sală. Pentru că a practicat încă de la început cu profesionalism această meserie, a făcut acelaşi lucru şi în armată. Şi-a prelungit vechimea, într-un fel. Şi-a satisfăcut stagiul militar la Securitate, la Băneasa.
Culmea poate părea faptul că a activat tot ca ospătar, îmbrăcat în civil chiar, cum e şi normal, de altfel, în "civilie". Numai că la el nu era vorba atunci de civilie, ci de o misiune ultra-secretă. Supraveghea ofiţerii de elită ai liderului libian Ghaddafi sosiţi la stagii de pregătire anti-teroristă (de fapt, mai degrabă teroristă), la noi în ţară. Unul dintre aceşti luptători de elită a ajuns acum în conducerea Libiei.
PROSTITUATE DE LUX
Şerban îşi aduce aminte şi astăzi cu bucurie de momentele deosebite de atunci. Deservea o "celulă" de agenţi arabi instruiţi de români şi cazaţi la o vilă de pe lângă Grădina Zoologică din Bucureşti şi de a cărei administrare gastronomică, şi nu numai, răspundea el. "Am făcut armata la Securitate şi am lucrat la o vilă unde erau instruiţi de Securitate agenţii din Libia.
Erau şase persoane care veneau şi studiau cu instructori români chestiuni de armată legate de securitate şi misiuni speciale. Erau străini, oameni de încredere ai lui Ghaddafi. Vila era în Bucureşti, lângă Grădina Zoologică, iar eu îi serveam pe toţi care veneau acolo. Eram militar, dar permanent mă aflam îmbrăcat în civil. Era o curte mare şi pădurea aproape. Le dădeam micul dejun, prânzul şi cina." Pe lângă îndatoririle legate de profesia sa de om de restaurant, Şerban spune că tot el era cel care dădea drumul la apa căldă.
"Mâncarea venea făcută, numai micul dejun îl pregăteam eu. Ouă - ochiuri, omletă, unt, pastramă. Străinii erau de culoare, veneau şi făceau cursuri în ţara