Update 14.13 - Inspectorii sanitar-veterinari verifică, miercuri după-amiază, o fermă de curcani din Codlea, judeţul Braşov. Controlul vine după apariţia unei alerte potrivit căreia din România ar proveni carne de curcan cu nivel ridicat de antibiotic exportată în Germania, Austria şi Marea Britanie.
Update 13.10 - Şeful ANSVSA a confirmat că ştie de noul scandal, dar nu a spus dacă vreun lot de astfel de carne de curcan cu reziduuri de antibiotice a ajuns pe piaţa din România.
De asemenea, Mihai Ţurcanu nu a dorit să facă public numele producătorului de carne din ţară.
Update 12.15 - Scandalul alimentar pare să se ţină scai de România. Altă cantitate de lapte contaminat cu aflatoxină a fost găsit în două centre de distribuire.
Update 11.55 - Medicii nutriţionişti atrag atenţia că reziduurile de antibiotice din carnea pe care o consumăm pot avea efecte grave, ducând chiar la şoc anafilactic.
"Reziduurile de antibiotice întâlnite în carne nu sunt deloc bune. (...) Ele pot să fie cauza unor fenomene alergice şi să ne sensibilizăm la acel medicament, în speţă antibioticul, la care putem căpăta rezistenţă", a explicat medicul nutriţionist Corina Zugravu, miercuri, la Antena 3.
În concluzie, consumul de carne cu reziduuri de antibiotice "poate fi grav, ducând chiar până la şoc anafilactic", a atras atenţia medicul.
Update 11.45 - Carne de curcan cu reziduuri de antibiotic ar fi ajuns în Germania de la o fermă din România, fiind trimisă o notificare în acest sens prin Sistemul Rapid de Alertă, a confirmat, miercuri, vicepreşedintele ANSVSA, Vladimir Mănăstireanu.
Mănăstireanu a precizat că, după primirea alertei, inspectorii sanitar-veterinari s-au dus la unitatea incriminată pentru a face ancheta privind carnea de curcan care a plecat la export intracomunitar. Vicepre