O pâine poate fi un fel de mâncare, un tort o expoziție de gusturi, iar o înghețată te poate încălzi
Pâini dintre cele mai ciudate, torturi exotice şi îngheţată cu te miri ce ingrediente au fost atracţiile expoziţiei ExpoGastropan, festival culinar aflat la a cincea ediţie, ce a avut loc, weekendul trecut, în comuna Pantelimon, lângă Bucureşti. Astfel, cei mai de seamă brutari, cofetari şi specialişti în gelaterie s-au luat la întrecere între ei cu cele mai gustoase preparate din portofoliul personal.
Pâinea cea de toate zilele este, în 2013, din Urlaţi!
Vedetă a fost o gigantică pâine secuiască de casă, cu cartofi, de nu mai puţin 54 de kilograme, la care s-au folosit 30 de kilograme de făină, zece kilograme de cartofi, o jumătate de kilogram de drojdie şi 700 de grame de sare. Autorul, Dioszegi Laszlo, din Sf. Gheorghe, Covasna, susţine că n-a folosit E-uri sau coloranţi şi că pâinea e bună de mâncat chiar şi după două săptâmâni.
A trebuit, însă, să se mulţumească doar cu locul doi. De altfel, majoritatea concurenţilor au fost brutari maghiari. Surprinzător, sau nu, câştigătorul premiului „Pâinea anului 2013” s-a dus colea, lângă Ploieşti, la Urlaţi! „Nu mă aşteptam! Eu am o brutărie mică, fac cam 1.500 de pâini în opt ore!”, e modest Iliuţă Butnaru, un brutar de numai 25 de ani!
Reţeta pare extrem de simplă: făină, drojdie, ulei, apă şi sare. „Nu are niciun fel de conservant! E o reţetă veche, de la bunica!”, e mândru tânărul brutar. În rest am putut admira pâini în formă de crocodil, chitară, pian cu solfegiu şi portativ sau vioară cu arcuş. Cu ingrediente deosebite s-au remarcat pâini cu: susan, făină de alac, prune deshidratate, nucă sau ceapă prăjită cu boia! Apetisante au fost şi „Îndesata cu seminţe” sau „Roata de tăvălug!”.
Pâine secuiască cu cartofi
Tortul premiat era deja mâncat!
Nici n-apucase juriul să hotărască c