Producătorul de băuturi răcoritoare Coca-Cola, prezent şi pe piaţa din România, a anunţat că a cerut furnizorilor să modifice procesele lor de producţie, pentru a reduce cantitatea de 4-MEI din caramel, dar că acest lucru nu înseamnă şi modificarea reţetei pentru producerea acestei băuturi răcoritoare. „Colorantul de caramel utilizat pentru producerea tuturor produselor noastre este şi va fi întotdeauna sigur.
Compania Coca-Cola nu îşi schimbă faimoasa reţetă pentru producerea băuturii răcoritoare Coca-Cola. De-a lungul anilor am îmbunătăţit procesele de producţie, dar nu am modificat niciodată formula noastră secretă”, se arată într-un comunicat de presă al companiei. În acelaşi comunicat se precizează că s-a cerut furnizorilor de caramel „să modifice procesele lor de producţie, pentru a reduce cantitatea de 4-MEI din caramel”. Aceste precizări sunt urmare a unei serii de articole apărute în SUA şi UE, inclusiv în ţara noastră, referitoare la faptul că două companii – Coca-Cola şi Pepsi – se află în situaţia de a-şi modifica reţeta, în sensul reducerii nivelului unui colorant chimic – numit 4-metilimidazol (4-MEI), la presiunea unei asociaţii pentru protecţia consumatorilor din SUA.
Pe acest fond, în statul american California a fost modificată legislaţia, şi în baza acesteia cele două companii aveau de ales între a specifica pe etichete că băutura conţine un colorant cancerigen şi de a modifica reţeta. Evident, companiile cu sediul în Statele Unite au anunţat că vor reduce nivelul colorantului 4-MEI din conţinutul acestor răcoritoare, în aşa fel încât să nu afecteze starea de sănătate a consumatorilor. În prezent, 4-MEI se găseşte în compoziţia unor siropuri, sosuri de soia şi a altor băuturi carbogazoase. Aditivii carameli sunt bănuiţi că provoacă tulburări digestive, hipertrofia muşchilor, afectează cromozomii şi distrug vitamina B. De asemenea