Odată cu venirea sezonului rece, obiceiurile culinare se modifică, iar frigul şi atmosfera întunecată de afară ne deschid apetitul pentru băuturi calde şi alimente picante, care până acum câteva luni nu ni se păreau deloc atractive.
Este bine ştiut faptul că sezonul rece aduce şi creşterea apetitului pentru mâncare, mulţi dintre noi constatând cu stupoare că în această perioadă părem mai înfometaţi decât în orice perioadă a anului. Specialiştii sunt de părere că în lunile friguroase de iarnă, organismul nostru pare să aibă nevoie de mai mai multe calorii, tocmai în încercarea de a adăuga un strat suplimentar de grăsime care să ne ţină de cald. De altfel, de fiecare dată când mâncăm, temperatura corpului creşte, acest proces având loc indiferent de alimentele consumate. Există totuşi o serie de alimente care stimulează creşterea temperaturii mai mult decât altele, cum ar fi cele bogate în proteine, cu un conţinut redus de grăsimi. În aceste condiţii, recomandate sunt carnea de peşte sau pasăre. De asemenea, „foarte călduroase“ pot fi şi „alimentele picante“, precum ghimbirul, ardeiul iute sau usturoiul, care sunt de bază în sezonul rece.
Alimente nerecomandate
Evitaţi brânza grasă, carnea de porc, sosurile şi maioneza, pentru că acestea contribuie la dezvoltarea bacteriilor şi virusurilor, deci implicit a infecţiilor şi, de asemenea, riscaţi să luaţi în greutate. Deşi reţetele cu multe ingrediente, cum ar fi tocanele, sunt foarte tentante, stomacului îi va fi foarte greu să le digere. De asemenea, dulciurile trebuie înlocuite cu fructe şi legume, iar maioneza trebuie înlocuită cu iaurt. De exemplu, pentru acest sezon sunt recomandate mâncăruri precum macaroanele cu brânză. De asemenea, specialiştii recomandă utilizarea brânzeturilor şi a laptelui cu un conţinut scăzut de grăsimi, a legumelor bogate în vitamine şi minerale.
Cele