Familia Şchiopotă este vestită pe plan naţional pentru cozonacii „la metru“, pe care îi prepară după o reţetă tradiţională.
Miros de coajă de lămâie, vanilie şi zahăr caramelizat îţi întâmpină simţurile de îndată ce treci pragul porţii familiei Şchiopotă din comuna Şura Mică, judeţul Sibiu. Cunoscuţi în întreaga ţară pentru cei mai gustoşi şi mai lungi cozonaci, cei Elena şi Nicolae Şchiopotă lucrează la foc continuu în aceste zile, pentru a face faţă valului mare de comenzi pentru sărbătoarea Paştelui. „Maeştrii“ cozonacilor lucrează după o reţetă tradiţională, pe care o păstrează cu sfinţenie de 17 ani, de când s-au apucat de mica lor afacere. Chiar dacă reţeta a rămas aceeaşi, Elena Şchiopotă şi-a perfecţionat, de-a lungul timpului modul de a împacheta bunătăţile care îi ies din mâini. „ La început, îi împachetam într-o singură direcţie. Apoi mi-am dat seama că, împachetând de la ambele capete, înspre mijloc, ies mult mai bine şi nici nu se crapă“, explică aceasta.
Ca la mama acasă
Cei doi soţi coc bucatele în tăvi pe măsură, cumpărate de saşii care au plecat în Germania, cărora le-au modificat dimensiunile „ Pe vremuri, doar saşii avea tăvi atât de lungi, de un metru. După ce le-am cumpărat însă, le-am tăiat la 67 de centimetri, pentru că aşa lucrăm mai uşor cu ele“, completează doamna Elena. Chiar şi aşa, cozonacii de la Şura Mică rămân tot cei mai mari din ţară.
Cozonacii care ies din mâinile celor doi sunt frumoşi şi rumeni, exact „ca la mama acasă“. Iar şoţii Şchiopotă garantează că pot fi păstraţi fără probleme, chiar şi două săptămâni. „ Niciodată nu am folosit alte ingrediente decât cele naturale. În plus, după ce-i scoatem din cuptor, niciodată nu îi ambalăm, pentru că s-ar face ca guma de mestecat“, explică Elena Şchiopotă. „ Secretul pentru care rămân proaspeţi atâta timp stă într-o compoziţie specială, cu care îi unge