Slăbirea ţine mai degrabă de psihic decât de calorii. Lupta cu kilogramele în plus şi numărul de calorii consumate a trecut într-o nouă etapă şi, anume, aceea a psihicului. Cercetătorii de la Universitatea Harvard, SUA, au făcut un experiment în propria cantină.
Ei au încercat să îi determine pe studenţi să facă alegerile corecte în ceea ce priveşte cantitatea de mâncare consumată. Astfel, ei au renunţat la tăvile din sala de mese. S-a constatat că studenţii nu au mai mâncat atât de mult, pentru că nu mai puteau să transporte mâncarea confortabil.
Astfel, studenţii alegeau porţii mai mici pentru a se descurca mai uşor cu farfuriile pe drumul de la bucătărie la locul unde mâncau. Mai mult, studenţii alegeau şi mai puţine feluri de mâncare, astfel fiind evitate combinaţiile nesănătoase.
Cercetătorii au declarat că înlăturarea tăvilor a însemnat reducerea numărului de calorii consumate şi creşterea calităţii alimentaţiei studenţilor. În acest fel, studenţii mâncau doar atât cât aveau nevoie. La sfârşitul experimentului s-a observat că mulţi dintre studenţi aveau stratul adipos redus.
Cercetătorii au declarat că această strategie poate fi eficientă, atât în cazul obezilor, cât şi în cazul persoanelor supraponderale, care vor să mai scape de câteva kilograme. Controlul porţiilor este răspunsul la problema pierderii în greutate.
În ciuda faptului că aceste mici trucuri psihologice dau rezultate, cercetătorii atrag atenţia că ele nu sunt de ajuns. Ele sunt doar o mică parte din problema slăbitului. Un alt truc este îndepărtatul de masă imediat ce se termină de mâncat sau alegerea celei mai mici farfurii atunci când se participă la un bufet suedez. Este bine ca procesul de consumare al alimentelor să fie abordat mai mult cu mintea decât cu stomacul. (Ş.C.)
Slăbirea ţine mai degrabă de psihic decât de calorii. Lupta cu kilogramele în plus şi