Şampania fabricată la Şimleu Silvaniei este una dintre cele mai bune din lume, crede directorul unităţii, Marius Bob.În Şimleu Silvaniei există patru kilometri de galerii subterane, care păstrează o temperatură constantă de 12 grade Celsius în tot timpul anului, precum şi o umiditate constantă.
„Condiţiile de obţinere a şampaniei adevărate sunt foarte dificile. Folosirea unui singur soi de struguri nu le poate îndeplini, de aceea noi folosim mai multe soiuri. De asemenea, se respectă tehnologia tradiţională, adică totul se face manual. Asta ne obligă să fim foarte stricţi, pentru că, dacă se face şi o mică greşeală în procesul de producţie, nu mai obţinem şampanie, ci altceva, atât e produsul de sensibil. Produsul final ne obligă să respectăm toate fazele, întrucât nu dispunem de tehnică pentru a ocoli unele faze, aşa cum fac alţii”, explică Marius Bob, directorul societăţii comerciale „Spumante“ din Şimleu Silvaniei.
Un an şi jumătate „dospeşte“ în subteran
Pentru a fi „adevărată“, şampania trebuie să stea în galeria subterană cel puţin un an şi jumătate, în poziţia culcat. Apoi, la anumite intervale, bine stabilite, oamenii modifică unghiul în care sunt poziţionate sticlele, cu câteva grade.
Potrivit directorului Marius Bob, societatea produce aproximativ 40.000-50.000 de sticle într-un an. El spune că, dintr-un punct de vedere, este foarte puţin, însă, dintr-un altul, ar trebui să fie suficient. „Dacă preţul ar fi corect, această cantitate ar fi suficientă. Însă şampania noastră a fost poziţionată la un preţ foarte mic, în 2004, atunci când întreprinderea s-a privatizat. Până în 2004, şampania costa 10-12 lei pe raft. Iar dacă te trezeşti peste noapte că preţul unui produs a crescut de trei-patru ori, îl mai cumperi? S-a încercat o dublare a preţului în 2005, dar piaţa a scăzut de trei ori“, susţine Marius Bob, nemulţumit de fap