Sunt des întâlnite în ţările lor de origine. Unele arată spectaculos, altele au un miros neplăcut.
Nu demult, Mnn.com a dat câteva exemple de astfel de fructe, cu precizarea că există cazuri când unele dintre ele sunt chiar otrăvitoare în anumite stadii.
Ackee este o originar din Africa de Vest, şi de-a lungul timpului a fost importat şi cultivat şi în Jamaica, Haiti, Cuba şi Caraibe.
Miez cărnos
Ackee este otrăvitor dacă este consumat necopt. De aceea, trebuie lăsat până când se face roşu şi se deschide de la sine, singura parte comestibilă fiind cea galbenă.
Rambutanul: un fruct al cărui nume este derivat al unui cuvânt care, în malaieziană înseamnă "păros", şi aceasta deoarece fructul este acoperit cu foarte mulţi „peri”. După ce aceştia sunt înlăturaţi odată cu coaja, rămâne un miez cărnos şi delicios, care este şi dulce-acrişor. Şi, deşi este originar din Asia de Sud-Est, în prezent este cultivat în multe locuri din lume.
Pulpă semitransparentă
Mâna lui Buddha este un fruct care are foarte puţin miez şi nu este deloc suculent. Fructul impresionează însă printr-un miros extrem de puternic, iar indienii îl folosesc pentru parfumarea locuinţelor!
Un fruct extrem de ciudat este Durian, deoarece are un miros extrem de neplăcut, dar un gust foarte bun. Fructul are dimensiuni foarte mari (trece uneori de trei kilograme) şi are aspectul unui buzdugan, fiind învăluit de ţepi groşi. Miezul gustos are culoare alb-gălbuie, iar sâmburele din mijloc nu se mănâncă.
Ranadilla este considerat unul dintre cele mai interesante fructe. Coaja este portocalie şi "ascunde" în spatele său o pulpă semitransparentă şi o mulţime de seminţe tari şi negre.
Miraculoasa miraculină
Un fruct care surprinde prin contrastul de culori (galben la exterior şi verde în interior). Este bogat în vitamina