Dieta mediteraneana, bogata in fructe, legume, fibre si grasimi sanatoase, poate oferi protectie impotriva diabetului de tipul II, potrivit unui studiu realizat de cercetatorii britanici, publicat in British Medical Journal si preluat de BBC. La studiu au participat peste 14.000 de voluntari spanioli, de varste variate, care au oferit informatii despre obiceiurile alimentare si au fost impartiti in trei grupuri, in functie de cat de mult respectau dieta mediteraneana.
Voluntarii au fost monitorizati timp de patru ani. Rezultatele au indicat o scadere cu 83 la suta a riscurilor de diabet de tipul II la persoanele care au adoptat cele mai multe reguli ale dietei mediteraneene fata de cei din grupul care respectau cel mai putin acest stil de viata. Dieta mediteraneana, intalnita la persoanele care locuiesc in Creta, sudul Italiei si Grecia, este bogata in peste, fructe si legume, de obicei gatite cu ulei de masline, la care adauga regulat si cate un pahar vin rosu. Aceste persoane practica, de asemenea, regulat, exercitii fizice. Cercetatorii au dorit sa studieze asocierea intre dieta mediteraneana si diabet in urma unui rationament logic, acela ca uleiul de masline imbunatateste controlul glicemiei si scade tensiunea arteriala. Dieta aceasta nu contine grasimi animale, in timp ce consumul de alcool este moderat. Totusi, varsta medie a participantilor la studiu a fost de 40 de ani, sub varsta medie la care apare de obicei diabetul de tipul II, si din acest motiv specialistii spun ca mai sunt necesare studii pentru a stabili exact care este influenta dietei mediteraneene asupra bolii. Studiul a fost realizat de cercetatorii de la Diabetes UK, coordonati de profesorul Iain Frame. Studii anterioare au demonstrat ca dieta mediteraneana este benefica in imbunatatirea calitatii vietii persoanelor care sufera de artrita reumatoida, in prevenirea bolilor card