Aproape 80% din sarea consumata este "pusa in farfurie" de industrie, iar acest procent ridicat, impreuna cu stilul de viata nesanatatos, a crescut incidenta bolilor cardiovasculare, motiv pentru care Fundatia Romana a Inimii vrea o stampila verde pe produsele sanatoase, potrivit dr. Dan Gaita.
Sub sloganul "Noi ne-am pus inima la treaba! Tu ce faci?", Fundatia Romana a Inimii si Societatea Romana de Cardiologie au lansat, ieri, 25 septembrie, "Saptamana Inimii", campanie menita sa atraga atentia asupra riscurilor aparitiei bolilor de inima.
"In Romania sunt, anual, 250.000 de decese, dintre care 150.000 sunt cauzate de bolile cardiovasculare, majoritatea de ateroscleroza, boala care poate fi prevenita. Numarul bolnavilor este mult mai mare, este de ordinul milioanelor. Putem vorbi de sase-sapte milioane de oameni care sufera de boli de inima si stim ca peste cinci milioane au hipertensiune arteriala. Alarmant este ca a scazut si varsta la care apare boala, pentru ca toata aceasta patologie aterosclerotica este cauzata de modul nostru de viata. (...) Boli care apareau la 40-50-60 de ani apar acum la 20 de ani", a declarat, cu acest prilej, prof. dr. Dan Gaita, presedintele Fundatiei Romane a Inimii.
Potrivit lui Gaita, consumul mare de sare reprezinta unul dintre riscurile multor afectiuni, fiind necesara reducerea ingestiei de sare cu 30%.
"Tot ce mancam este sarat. La ce sa renuntam? stim ca aproape 80 la suta din sarea pe care o mancam ne este pusa in farfurie de industrie. Comisia Europeana ne regleaza multe din aceste lucruri. Nu se spune exact cata sare se pune in telemea sau in cas. De aceea, Fundatia Romana a Inimii vrea sa puna o stampila verde pe produsele sanatoase, cu mai putina sare. Ar fi bine sa renuntam la semipreparate, la mezeluri, la branzeturi. Sa fim mai atenti la produsele pe care le luam, sa ne u