Imaginati-va intr-un restaurant de cinci stele. Va asezati la masa si vreti sa comandati o sticla de vin. Nu veti mai gasi meniul pe masa. Si nici nu trebuie sa asteptati sommelierul sau chelnerul. Totul se rezolva acum printr-o miscare simpla: touch scre
Se tot spune ca tehnologia a ajuns sa ne controleze viata. Iar specialistii cred ca si experientele personale sunt uneori trecute prin "filtrul IT". Se pare ca si simplele alegeri in materie de gastronomie aveau nevoie de un "impuls" modern. Designerii se gandesc de acum nu numai la realizarea unui concept cat mai inovativ in materie de decor, ci si la proiecte indraznete in materie de tehnologie.
Si printre primele care au "indraznit" sunt restaurantele Alain Ducasse, unele dintre cele mai renumite din lume, fiind cotate cu trei stele Michelin. Pentru restaurantul sau Adour din hotelul newyorkez St. Regis, Alain Ducasse a ales sa lucreze cu David Rockwell, unul dintre cei mai renumiti designeri americani.
Iar designerul a adoptat cel mai nou "gadget" in materie de restaurante - un wine bar interactiv. Monitorul cu touch screen poate fi accesat de clientii restaurantului care vor sa comande o sticla de vin. Interfata meniului de vinuri cuprinde cateva categorii de selectie. Se poate alege in functie de culoarea vinului, origine, anul de productie sau renumele acestuia.
Dupa ce decizia a fost luata, utilizatorul (a se intelege clientul) poate citi mai multe informatii despre vinul ales, de la firma producatoare pana la sortimentul de struguri. Si poate comenta impreuna cu ceilalti de la masa, pentru ca ecranul "wine-bar"-ului este mobil.
Pentru a crea primul "sommelier virtual" Rockwell a colaborat cu firma Potion Design (fondata de absolventi ai Institute for Technology Media Lab din Massachusetts). Tehnologia acestora fusese conceputa pentru alte domenii si a fost utilizata