Scumpirile anuntate de producatori pentru inceputul lunii februarie vor fi analizate de Guvern. Premierul Tariceanu a cerut ministrilor Agriculturii, Finantelor si Internelor sa verifice daca majorarile de pret anuntate sunt justificate sau nu. Producatorii si procesatorii spun ca, din cauza scaderii leului dar si din cauza scumpirii utilitatilor, sunt nevoiti sa creasca preturile la majoritatea alimentelor in medie cu 10 -15 la suta.
"Se incearca prin actiuni speculative cresterea artificiala a preturilor. Preturile trebuie sa fie determinate de legea cererii si a ofertei. Se induce ideea ca ar fi o criza de produse alimentare, ceea ce nu e cazul, pentru a se incerca majorarea artificiala a preturilor", a declarat premierul Calin Popescu Tariceanu.
Producatorii din industria de panificatie vorbesc de scumpiri de maximum 10%, din cauza majorarii pretului graului pe pietele externe, dar si a scumpirii utilitatilor.
"Fiecare agent economic atunci cand apar costuri mai mari decat preturile la care vand, normal ca procedeaza in consecinti si modifica preturile. Si asta din cauza faptul ca pretul materiei prime s-a dublat fata de anul trecut. Si uleiul se va scumpi cu aproximativ 10%. Producatorii vor fi nevoiti sa majoreze preturile din cauza scumpirii anuntate la gaze. Carnea si laptele sunt urmatoarele pe lista scumpirilor din februarie. In aceste cazuri se vorbeste de aproximativ 15 procente", a precizat Aurel Popescu, presedintele Rompan.
"Depreciaerea leului va avea o influenta in pretul produselor alimentare (...) Pe de alta parte, scmpirea utilitatilor va influenta si ea pretul alimentelor. Alte scumpiri se anunta si la lapte cu 15 la suta, zahar - 10 la suta dar si la oua cu 5 procente", a declarat si Directorul Asociatiei Romane a Carnii, Mihai Visan. Scumpirile anuntate de producatori pentru inceputul lunii februarie