Gastronomia peruană este una dintre cele mai exuberante din întreaga lume. Nu întâmplător, reţetarul tradiţional al urmaşilor vechilor incaşi este înscris în Cartea Recordurilor şi, de câţiva ani, nici o naţiune nu a reuşit să probeze că are mai variate şi mai gustoase bucate, încât să-i ia locul. Tradiţional, Peru se împarte în trei regiuni - zona de coastă, cea montană şi jungla peruană -, care înglobează peste 100 de ecosisteme diferite, fiecare dintre ele conducând şi la particularităţi gastronomice. Acestor trei zone ar trebui să le adăugăm bucătăria metropolitană din Lima şi din împrejurimile capitalei peruviene - o gastronomie cosmopolită, sofisticată şi pregătită pentru orice provocare "fusion cuisine".
Imaginea-marotă a Peruului este suprapusă însă peste cea a fermelor andine - unde, de exemplu, s-au dezvoltat unele dintre cele mai vechi şi mai performante sisteme de irigaţii din istorie -, locul de unde au "pornit" în migrarea lor, mai întâi în Europa şi apoi în întreaga lume, porumbul şi cartoful. Să nu ne închipuim însă că Peruu doar a dat Europei aceste ingrediente miraculoase. Invazia spaniolă a şi îmbogăţit gastronomia vechilor inca.
Ei au adus în ţinuturile de astăzi ale Peruului usturoiul, ceapa şi lămâile, născându-se astfel o bucătărie "creolă", care combină moştenirea culinară a localnicilor cu inovaţiile invadatorilor şi, mai apoi, cu cele ale afro-peruvienilor care erau sclavi pe plantaţii, ca în întreaga Americă de Sud. Acestora, li se alătură savorile chinezeşti şi japoneze, pentru că particularitatea bucătăriei peruviene este aceea că ea combină, de fapt, aromele şi gusturile a patru continente.
BRUNCH PERUAN LA BUCUREŞTI
O bogăţie de condimente - unele dintre ele foarte rare -, ierburi aromatice şi fructe suculente, carne proaspătă şi fructe de mare, sute de varietăţi de cartof şi de alţi tuberculi, precum şi