EUROPA GURMANDA - BUCATARIA HABSBURGILOR Gradinile de la Schönbrunn pastreaza si astazi urmele pasilor ei. Iar prin castelul de poveste proiectat sa-l intreaca in frumusete pe cel de la Versailles al Regelui Soare, te astepti la fiecare pas sa-i zaresti silueta gratioasa strecurandu-se prin incaperile regaleâ¦
A venit pe lume in dar, de Craciunul lui 1837, undeva in Munchen. Fiica a ducelui Maximilian si a Mariei Ludovika, fiica regelui Bavariei, Elisabeth, avea sa devina intr-o zi una dintre cele mai iubite regine ale lumii. Avea doar 15 ani atunci cand printul Franz Josef al Austriei s-a indragostit de ea. Si aici a inceput povestea vietii lor. O poveste de dragoste ce avea sa nu se stinga niciodata. Iar cand pasesti pe urmele pasilor lor prin apartamentele de la Schönbrunn simti cum istoria da buzna peste intreaga ta fiinta, colorand frumos un univers pe care il cunosteai doar din cartile de istorie.
Dar printesa cea frumoasa si extrem de cultivata n-a fost niciodata fericita la curtea Austriei. Rigorile etichetei i-au intunecat primii ani ai casniciei, iar ea si-a gasit refugiul in plimbarile insingurate prin gradinile palatului, pana sus, spre lacul incarcat si astazi de nuferi.
Printesa Sissi a ramas in istorie si pentru grija exagerata pe care o avea pentru subtierea trupului sau. Mesele erau intotdeauna un calvar, atat din din pricina siluetei, cat si a protocolului de la curte. De aceea, obisnuia sa stea cat mai retrasa si nu mergea decat rareori la mesele oficiale. Nu manca niciodata seara, iar gustarile ei erau de obicei compuse din fructe. Ambitiosii bucatari ai imparatului nu reuseau sa-i intre niciodata in voie, povestesc cu farmec cei care i-au stat in preajma la curtea Austriei. Isi petrecea timpul incercand sa slabeasca, preferand adesea sa manance lapte acru si sa bea sange de bou, spun legendele, caci acesta se considera in vre