Salam de vară tradiţional... cu şapte aditivi alimentari. Doi dintre aceştia - E 621 şi E 250 - sunt consideraţi a fi cancerigeni.Â
Salam de vară tradiţional... cu şapte aditivi alimentari. Doi dintre aceştia - E 621 şi E 250 - sunt consideraţi a fi cancerigeni. Â
Alpinia este un salam de vară autointitulat "tradiţional", in a cărui compoziţie intră o serie de aditivi alimentari. Eticheta specifică următoarele ingrediente: "carne porc, emulsie de şorici, apă, slănină, proteină din soia, sare, condimente, stabilizatori (polifosfaţi - E 452), antioxidant (ascorbat de sodiu - E 301, acid ascorbic - E 300), potenţiator de aromă (glutamat monosodic - E 621), acidifiant (glucono delta lactonă - E 575), colorant natural (carmin - E 120), conservant (nitrit de sodiu - E 250)".
Ingrediente. In 1966, cănd s-a preparat pentru prima dată acest salam, se foloseau următoarele ingrediente la 100 kg de mezel: "carne de vită calitatea I - 50 kg, carne de porc (pulpă fără os) - 17 kg, slănină tare sau guşă - 33 kg, condimente: piper - 100 g, zahăr - 240 g şi usturoi - 200 g, materii auxiliare: rotocoale de vită sau membrane artificiale cu diametrul de 55-60 mm, sfoară, clipsuri. Nici mai tărziu, in perioada 1982/1983-1992/1993, nu s-au mai adăugat alţi aditivi alimentari in afară de polifosfat de sodiu - 330 g, conform lucrării "Produse romăneşti din carne. Conform cerinţelor Uniunii Europene. Procesare. Control. Reţete", a profesorilor Gheorghe Mencinicopschi, Ioan Cironeanu, Monica-Mariana Neagu, Aneta Marina, Eugenia-Livia Pană.
ANALIZĂ. Salamul Alpinia este un produs din carne fiert-afumat, a cărui compoziţie nu are nimic in comun cu produsul tradiţional din 1966. In primul rănd lipseşte carnea de vită, dar apare emulsia de şorici, care este in fapt o proteină colagenică cu valoare energetică foarte scăzută, ne explică profesorul G