Foarte adaptabil şi rezistent la vitregiile vremii, cartoful e un izvor de substanţe active: săruri minerale de sodiu, de calciu, de magneziu, de fosfor şi de fier, protide, lipide, urmate de Foarte adaptabil şi rezistent la vitregiile vremii, cartoful e un izvor de substanţe active: săruri minerale de sodiu, de calciu, de magneziu, de fosfor şi de fier, protide, lipide, urmate de vitaminele A, C şi de complexul vitaminic B (reprezentativ prin vitaminele B1 şi B6).
Iată o modalitate simplă de preparare a cartofilor prin care aceştia îşi păstrează o bună parte din substanţele active. Cartofii se fierb la foc mic până se înmoaie coaja; apoi se decojesc, se pasează şi li se adaugă ulei de măsline. Sucul de cartofi este foarte eficient în ulcere gastrice şi duodenale (câte 50 ml, de trei ori pe zi).
De asemenea, în bolile cardiovasculare se consumă câte un pahar de 200 ml, de trei ori pe zi. Cura durează 45 de zile şi aduce în organism o infuzie de vitamine: C, B6, B2, B1 şi pigmenţi cu efect antioxidant. Împotriva tulburărilor de ritm cardiac se recomandă consumul cartofilor fierţi în coajă, de trei ori pe săptămână, deoarece procentul de potasiu şi de magneziu din compoziţia legumei previne aritmia şi tahicardia. Acest tonic extras din cartofi se amestecă şi cu alte sucuri de mere şi de ţelină, în părţi egale. Băutura obţinută este foarte hrănitoare şi remineralizantă.
Boabele de mazăre sunt o sursă excelentă de vitamine: A, B1, B2, C. Prezenţa vitaminei B2, de exemplu, poate contribui la prevenirea malformaţiilor congenitale, cum este „gura de lup”, întâlnită la copii, dar şi a afecţiunilor cardiovasculare. Boabele de mazăre conţin şi alte substanţe active: potasiu, fosfor, fier, lipide, hidraţi de carbon, fibre. Mazărea are o mare valoare energetică - 354 kcal la 100 g boabe. Dieta care conţine această legumă s-a dovedit ef