Una dintre cele mai răspândite plante din lume, brusturele, are proprietăţi antibacteriene, antifungice şi diuretice şi ajută la eliminarea toxinelor.
Fitoterapeuţii din Europa, India, China şi din Japonia recomandă preparatele din brusture pentru proprietăţile detoxifiante în bolile de ficat, de rinichi şi de splină. De asemenea, brusturele reglează nivelul glicemiei, curăţă sângele de toxine şi acţionează ca un antibiotic, cu o eficienţă similară cu cea a penicilinei.
Echilibrează nivelul glicemiei
Cercetările au dovedit de-a lungul timpului că, prin consumul ceaiului din rădăcină de brusture, nivelul zahărului din sânge se reduce simţitor. De aceea, fitoterapeuţii recomandă terapia cu un astfel de ceai mai ales bolnavilor de diabet. Pentru prepararea infuziei se folosesc două linguri de rădăcină mărunţită de plantă la 500 ml de apă clocotită.
Ceaiul se fierbe la foc mic, timp de două minute, apoi se ia vasul de pe foc, se acoperă şi se infuzează vreme de 15 minute. Se bea călduţ în trei prize, în decursul unei zile. Tratamentul trebuie urmat 15 zile pe lună.
Combate problemele prostatei
Un alt beneficiu al ceaiului de brusture este că are efect terapeutic în cazul afecţiunilor prostatei. Un studiu efectuat pe un lot de consumatori de ceai de brusture a demonstrat că remediul a dat rezultate bune atât la persoanele în vârstă, cât şi la tineri. Specialiştii au recomandat suferinzilor să consume infuzia cel puţin două luni.
Remediu: Infuzia din rădăcină de brusture ajută la eliminarea acidului uric.
Detoxifiază organismul
Substanţele active din compoziţia brusturelui, precum lactona, vitaminele din grupul B, sărurile de potasiu, uleiul volatil şi taninul, au efect de curăţare a întregului organism. O astfel de cură de detoxifiere este binevenită mai ales primăvara, brusturele combătând totodată şi astenia specific