De-a lungul timpului, studiile au confirmat faptul că un consum ridicat de friptură de vită, miel şi porc creşte riscul dezvoltării cancerului de colon.
Fundaţia Mondială pentru Cercetarea Cancerului (WCRF) a menţionat în ultimul său raport, care combină cercetarea existentă cu alte zece studii noi, că există dovezi convingătoare ale unei legături între cancerul de colon şi carnea roşie. Membrii fundaţiei au avertizat deja populaţia să evite mezelurile şi să limiteze consumul săptămânal de carne roşie la cinci porţii medii, pentru a preveni dezvoltarea cancerului de colon.
În acelaşi timp, alte studii au demonstrat că pacienţii trataţi de cancer la colon şi a căror alimentaţie este bogată în carne şi grăsimi prezintă de trei ori mai multe riscuri de recidivă faţă de cei a căror alimentaţie este bogată în fructe, legume şi peşte. Cel puţin aceasta este concluzia unui studiu realizat de cercetătorii de la Institutul de oncologie Dana-Farber din Boston, coordonat de profesorul Jeffrey Meyerhardt, la care au participat 1.009 bolnavi de cancer la colon în stadiul al treilea. La momentul la care pacienţii au fost solicitaţi să răspundă la un chestionar legat de alimentaţie, aceştia fuseseră deja supuşi unei intervenţii chirurgicale şi urmaseră chimioterapie timp de şase luni.
Medicii au identificat două mari tipuri de regim alimentar: dieta occidentală, bogată în carne roșie, grăsimi, cereale rafinate şi dulciuri, şi dieta mediteraneană, bogată în peşte, carne de pui, legume şi fructe.
În timpul celor cinci ani de monitorizare, cancerul a reapărut la 324 dintre participanţii la studiu. S-a constatat că pacienţii care au adoptat dieta occidentală au prezentat de 3,3 ori mai multe riscuri de recidivă faţă de cei care au abordat dieta mediteraneană.
Remedii
Alte studii au demonstrat că usturoiul, calciul, precum şi alte alimente