Alimentaţia are un rol determinant în prevenirea şi tratamentul unor boli, în contextul societăţii moderne caracterizată de solicitare intelectuală intensă. De aceea s-au elaborat ori s-au pus la punct tehnologii noi, care presupun o modificare în abordarea concepţiilor tradiţionale.
Alimentaţia are un rol determinant în prevenirea şi tratamentul unor boli, în contextul societăţii moderne caracterizată de solicitare intelectuală intensă. De aceea s-au elaborat ori s-au pus la punct tehnologii noi, care presupun o modificare în abordarea concepţiilor tradiţionale.
Oamenii de ştiinţă au creat componente noi în materii prime convenţionale sau în altele noi, s-au optimizat componentele alimentare atât în materiile prime, cât şi în alimentele prelucrate (de exemplu conservarea sau retenţia maximă a componentelor, modificarea funcţiilor acestora şi creşterea biodisponibilităţii) şi s-au monitorizat cantităţile şi eficacitatea componentelor funcţionale în materia primă şi în aliment. În nomenclatorul produselor alimentare, produsele novel, prin Directiva Europeană din mai 1997, sunt definite astfel: alimente sau ingrediente ale alimentelor care nu au mai fost folosite până în prezent pentru consum uman.
Alimente novel sunt considerate următoarele categorii de alimente: sunt obţinute prin modificare genetică, conţin ingrediente obţinute prin modificare genetică, sunt sau conţin o structură moleculară primară modificată intenţionat, sunt obţinute din izolate microbiene sau alge, sunt obţinute printr-un procedeu tehnologic nemaiutilizat până în prezent, caracterizat prin modificări semnificative în structura sau compoziţia alimentului, având ca efect creşterea valorii nutritive, inactivarea diferitelor substanţe toxice naturale, distrugerea microorganismelor, în condiţiile păstrării caracteristicilor sale naturale.
CalităţiCa