Perioada de reţinere de la alimentele de origine animală de dinaintea Crăciunului este extrem de benefică pentru organism. Totuşi, nu orice produs de post este sănătos. Iată la ce trebuie să fii atent atunci când posteşti.
Pe lângă multiplele beneficii de ordin spiritual, postul poate să aibă şi efect terapeutic, ajutându-ne să scăpăm de toxinele acumulate prin consumul de alimente de origine animală. De altfel, unele persoane postesc şi pentru a-şi reface echilibrul organismului şi, uneori, pentru a slăbi. Însă multe produse de post de pe piaţă au efect contrar, fiind doldora de sare, de E-uri şi de calorii.
Preparatele din soia, cu moderaţie
Soia este unul dintre cei mai buni înlocuitori ai cărnii în perioada de post, fiindcă aduce necesarul de proteine, dar şi de fibre alimentare, de lecitină, de fosfolipide (grăsimi „bune") şi antioxidanţi de tipul izoflavonelor (previn bolile cardiovasculare, osteoporoza şi atenuează simptomele menopauzei). Însă trebuie să citeşti cu atenţie eticheta înainte de a o cumpăra, pentru a te asigura că nu provine din culturi de soia modificată genetic. Atunci când nivelul organismelor modificate genetic depăşeşte 0,9% din totalul compoziţiei unui produs alimentar, producătorul este obligat să treacă acest lucru pe etichetă.
De asemenea, este foarte important ca produsele pe bază de soia pe care le cumperi să nu conţină cantităţi mari de sare şi multe E-uri. De aceea, este bine să eviţi salamul, pateul şi alte produse din soia care le imită pe cele din carne. Motivul principal este că, pentru a le da culoare şi gust asemănătoare, producătorii folosesc potenţiatori de gust, arome, coloranţi artificiali, precum şi grăsimi vegetale hidrogenate (margarină industrială).
Aceste produse au un nivel crescut de glucide şi, de aceea, trebuie evitat consumul mai ales în cazul persoanelor cu diabet. Şi