FAST FOOD Trebuie sa marturisesc ca pana de curand nu prea am dat atentie unui preparat pe care il gasesti acum in aproape toate restaurantele de tip fast-food: puiul shanghai. Semana prea mult cu deja clasicul snitel si mi se parea improbabil sa-mi starneasca in vreun fel curiozitatea. Asta pana cand nu am putut refuza invitatia unei prietene de a ne infrupta cu pui shanghai, preparat chiar de noi (adica mai mult de ea, caci eu eram doar invatacel). In plus, un sos de soia foarte condimentat.
Dar de unde-i provine numele? Ei bine, pe de o parte, shanghai este numele unei specii de gaini mari, cu pielea inchisa la culoare si cu penele albe, originara din China, dar care a "trecut granitele" acestei tari in secolul al XIX-lea. In acelasi timp, Shanghai este cel mai important port din China. O data cu deschiderea acestei tari catre restul lumii, orasul s-a dezvoltat foarte mult, in special datorita schimburilor comerciale. Asa se face ca in aceasta parte de lume s-au contopit gusturi si arome asiatice. Sloganul care s-ar potrivi acestui univers culinar ar fi urmatorul: Doar in Shanghai esti multumit de ceea ce mananci!
Nu va pot spune cand s-a degustat pentru prima data pui shanghai, dar cert este ca arta culinara chineza s-a nascut in timpul dinastiei Shang, acum mai bine de 3.500 de ani. Preparatele culinare aveau ca ingrediente principale orezul, soia si, nu in ultimul rand, carnea de pui. Nici nu este de mirare. Gainile sunt cele mai numeroase pasari din lume. De altfel, chinezii au avut tot timpul un mare respect pentru ele. Si acum, in piete, puiul se vinde cu tot cu cap si picioare, iar in felul acesta oricine poate alege unul sanatos.
Spre deosebire de europeni, care gatesc puiul intreg, chinezii prepara separat aripile, pieptul sau picioarele. Exista si o explicatie practica. Pieptul de pui se prajeste mult mai repede decat celelalte parti. I