O asociaţie a producătorilor de cartofi prăjiţi din Belgia a lansat o campanie naţională pentru ca această specialitate culinară să fie inclusă în patrimoniul cultural imaterial UNESCO.
Cu ocazia "Săptămânii cartofilor prăjiţi din Belgia", eveniment care se va încheia pe 1 decembrie, Uniunea naţională a producătorilor de cartofi prăjiţi belgieni (L'Union nationale des frituristes belges/ UNAFRI) a decis să se mobilizeze pentru ca această specialitate culinară să fie inclusă în patrimoniul cultural imaterial UNESCO, după modelul unor preparate din gastronomia franceză, informează lefigaro.fr.
Cartofii prăjiţi belgieni au o veritabilă reputaţie de apărat, întrucât 96% dintre familiile belgiene includ acest preparat cel puţin o dată pe lună în meniul lor. Belgienii spun că acest preparat specific, o combinaţie între cartofii din varietatea "bintje" şi uleiul pentru prăjit, are un gust unic.
Belgienii care adoră cartofii prăjiţi vor să promoveze preparatul şi şi-au fixat următorul obiectiv: recunoaşterea pe plan mondial a acestui simbol al gastronomiei naţionale.
"Gustul delicios al cartofilor prăjiţi, atmosfera unică din restaurantele de profil şi caracterul artizanal al producătorilor noştri fac din cartofii prăjiţi nu doar un deliciu, ci şi o bogăţie culturală unică", se afirmă într-un mesaj postat pe site-ul creat cu ocazia "Săptămânii cartofilor prăjiţi din Belgia".
Asociaţia UNAFRI a depus deja un dosar pe masa de lucru a ministrului flamand al Culturii şi a făcut apel, în paralel, la sprijinul publicului, un element considerat vital. În acest sens, UNAFRI a lansat o petiţie pe internet, dar şi în restaurantele care prepară şi comercializează cartofi prăjiţi.
Preşedintele UNAFRI aşteaptă decizia comunităţii flamande care va fi anunţată în decembrie. Cererea de recunoaştere a statutului special al cartofilor prăjiţi belgieni