Un castel medieval de pe Valea Loarei si-a deschis portile pentru iubitorii gastronomiei frantuzesti. Pentru privilegiul de a manca intr-un asemenea decor, trebuie insa sa muncesti: cina e precedata de cursuri de specialitate.
Pe Valea Loarei, gastronomia se studiaza la castel. Undeva in Touraine se afla Chateau du Rivau, despre care a scris si Francois Rabelais, originar din regiune, intr-una din cele mai faimoase opere ale sale, "Gargantua si Pantagruel". Fortareata era darul pe care Gargantua il facea capitanului Tolmere, ca rasplata pentru luptele grele pe care le daduse intr-un razboi. Nu stim daca atunci se manca la fel de bine ca acum, cert e ca acum aici se ascunde o comoara pentru oricine e interesat de gastronomie franceza, gradini spectaculoase si, eventual, de istorie. La castel se prepara si se mananca produse de terroir (specialitati locale), feluri precum "magret au tomates, olives et oranges" (rata cu rosii, masline si portocale), "porc aux pruneaux" (porc cu prune), "Tarte de Vigneron" sau "Geline aux truffes".
Bucataria studiata la cursuri este cea specifica Vaii Loarei, in care se folosesc carne de porc, rillettes, carnati cum nu se mai gasesc in alta parte, branza de capra si sparanghel, trufe de pe campiile din apropierea castelului si fructe si legume din gradina. Cat despre cursuri, sunt disponibile doua programe, unul in franceza, altul in engleza. Chef-ul Rachel de Chabert sustine primul curs, cu accent pe prepararea legumelor, fructelor si ierburilor (uneori si a florilor din gradini). Inedit e faptul ca lectiile nu sunt doar despre gatit, ci si despre plantarea si ingrijirea ierburilor necesare in bucatarie. Cursurile pentru anglofoni se concentreaza asupra bucatariei traditionale a Loarei si sunt tinute de Sally McArthur, restaurator si "chef" din Seattle, care a lucrat in mai multe restaurante cu stele Michelin