În Malaysia, Singapore şi Filipine, oamenii au un mod mai aparte de a-şi pregăti orezul, în nişte mici recipiente vegetale. Atât coşuleţele, cât şi preparatul în sine poartă numele de ketupat.
Dar despre ce este vorba? Mai întâi se împletesc coşuleţele din fâşii de frunză tânără de cocotier, iar în interiorul lor se pune orezul, după care se aşază într-un vas cu apă în clocot. Ce face cu adevărat speciale aceste cutiuţe cu orez este faptul că pot fi luate peste tot, pe post de pachet. Majoritatea femeilor din Malaysia ştiu cum să împletească aceste cutii din frunze de cocotier. Cu puţin talent şi muncă se pot face chiar câteva sute pe zi.
Pentru a prepara ketupat, mai întâi se spală orezul şi se scurge bine. Cel mai bun mod de a-l usca este să-l întinzi pe o tavă. Se umplu pe jumătate coşurile cu orez, lăsând loc pentru ca acesta să se umfle. Se închid apoi împletind o altă frunză deasupra. Cutiile sunt legate în grămăjoare de câte cinci, pentru a fi mai uşor de manevrat, şi sunt puse într-o oală cu apă în clocot. Focul se face mic, iar cutiile sunt lăsate la fiert timp de cel puţin patru ore. Trebuie să te asiguri că sunt mereu acoperite de apă. Orezul presat nu trebuie neapărat mâncat imediat. Cutiile pot fi păstrate chiar şi câteva zile la rece, iar singurul lucru pe care trebuie să îl faceţi este să încălziţi puţin orezul.
Atunci când vreţi să îl mâncaţi, cutiile se taie pe verticală cu un cuţit ascuţit, iar cele două bucăţi de orez rezultate pot fi, la rândul lor, tăiate în şase.
Având formă pătrată, în Malaysia şi Filipine, sau de diamant, în Indonezia, aceste mici coşuleţe cu orez nu sunt numai practice, ci pot constitui şi un prânz şic pentru toţi iubitorii de mâncare asiatică.
Dacă nu vă place prea mult ideea de a mânca orez dintr-o cutie din frunze de cocotier, puteţi încerca un preparat asiatic mai aproa