•In judetul Iasi, suprafata cultivata cu sfecla de zahar este de trei ori mai mica decat in alti ani
In acest an, Romania nu-si poate asigura din productia interna decat 15% din necesarul de zahar pentru consum, solutia reprezentand-o doar importurile. In judetul Iasi, suprafata cultivata cu sfecla de zahar este de 4.123 ha, foarte putin daca avem in vedere ca, in urma cu cativa ani, se cultivau aproape 15.000 ha. "Avand in vedere ca, desi s-au facut contracte, cultivatorii de sfecla de zahar nu prea au cui sa livreze productia, majoritatea fabricilor inchizandu-se, este probabil ca anul viitor aceasta suprafata sa se reduca si mai mult", a declarat Neculai Olaru, directorul Directiei Generale pentru Agricultura Iasi.
Recoltarea sfeclei nu a inceput inca, productia medie estimata a fi obtinuta in judetul Iasi fiind de peste 11.000 kg/ha. Sfecla de zahar cultivata in Iasi va fi preluata de fabrica de la Pascani, pentru a fi livrata intreprinderilor de profil din Bucecea si Roman. La nivel national, suprafata insamantata in acest an cu sfecla de zahar a fost de circa 43.000 ha, cu 40% mai putin decat in urma cu doi ani. Din aceasta suprafata, au mai ramas in cultura doar 31.000 ha, restul fiind calamitate. Conform evaluarilor facute de Ministerul Agriculturii si Alimentatiei, productia totala din acest an va fi de 542.000 tone de sfecla, adica 25% din productia realizata in 1998.
Doar sase fabrici de zahar mai functioneaza
Din cele 33 de fabrici de zahar care functionau in 1990, au mai ramas doar sase, 11 intreprinderi inchizandu-si portile anul acesta. Cele sase fabrici care mai functioneaza ar putea obtine, din prelucrarea sfeclei de zahar recoltate, aproximativ 65.000 tone de zahar, in timp ce necesarul de consum ajunge la 450.000 tone. De altfel, a devenit o moda ca necesarul de consum sa fie asigurat din import