Apa din majoritatea fantanilor din mediul rural este contaminata. Asta reiese dintr-un studiu epidemiologic efectuat de Institutul Regional de Sanatate Publica Iasi, prin intermediul caruia specialistii Laboratorului de Igiena Mediului si-au propus sa realizeze o evaluare comparativa a calitatii surselor ce asigura apa potabila in diverse comunitati rurale din Moldova, cu identificarea riscurilor pentru protejarea sanatatii si prevenirea imbolnavirii populatiei. In judetul Iasi, au fost selectate 29 de sate din 15 comune in care aprovizionarea cu apa se face numai prin instalatii individuale tip fantana sau izvor captat (cinci comune) sau este completata cu cea furnizata, fie prin sisteme locale de distributie ce au ca sursa de alimentare puturi forate sau drenuri freatice (patru comune), fie prin extinderea retelei centralizate (sase comune).
Studiul a aratat ca foarte multe probe de apa recoltate din fantani sunt poluate chimic. "Investigatiile de laborator au evidentiat ca peste 8 din 10 probe de apa recoltate din fantani au fost poluate chimic, identificandu-se, in principal, valori de 10-20 ori mai mari pentru nitrati fata de limita maxim admisa, de 50 mg/l, prevazuta in Directivele Europene. Principalele cauze ale poluarii acviferului freatic cu nitrati, identificate in toate comunele investigate, sunt reprezentate de contaminarea prin intermediul precipitatiilor atmosferice a panzei freatice, cu oxizii de azot prezenti in sol", a declarat dr. Elena Lungu, medic sef in cadrul Institutului de Sanatate Publica Iasi.
Nocivitatea nitratilor din apa se manifesta prin efecte imediate asupra sugarilor alimentati artificial, care dezvolta semnele unei intoxicatii acute, cu evolutie deosebit de grava (methemoglobinemia sau "boala albastra"), si prin actiunile cronice, multiple si cumulative, asupra persoanelor imunosupresate.
"Extinderea retelei de