Deşi românii o duc mai prost, nivelul de trai al găinilor a crescut simţitor de la 1 ianuarie. Pentru a respecta normele europene, fermierii au mutat galinaceele în cuşti spaţioase. Aici nu numai că au loc să-şi întindă fericite aripile, ci îşi pot acorda un timp suficient pentru îngrijirea corporală, căci au primit şi pile de unghii. Nu-i de mirare că ouăle ies nestresate: ele sunt depuse în intimitatea unui cuibar modern
De la 1 ianuarie, nivelul de trai al găinilor a crescut simţitor. În urma implementării normativelor europene, au mai rămas deschise doar fermele care au reuşit să creeze condiţii mai bune pentru păsări. Producţia de ouă din România nu a fost afectată, pentru că în timp ce unele ferme şi-au închis porţile, altee şi le-au deschis sau şi-au mărit capacitatea.
Cotcodăcesc în plin confort
Una din fermele care s-au aliniat la normele europene încă din 2008 se află la Râşnov. Aici, cele 50.000 de galinacee sunt răsfăţate pentru a umple cuibarele cu 40.000 de ouă nestresate.
„Sensul legislaţiei de bunăstare a găinilor sporeşte confortul lor, pentru ca ele să fie întreţinute în condiţii cât mai apropiate de mediul lor natural, din gospodărie. Aşadar, ele au un spaţiu mai mare, de 750 cm2 per animal. Au zonă de cuibar, unde e sporită intimitatea găinii pentru momentul ouatului. Au şi pile pentru unghii”, ne spune Ionuţ Neagu, medic veterinar la ferma din Râşnov. Ouăle „nestresate” sunt marcate cu cifra 3, care arată că găina a fost bine-crescută într-un mediu curat şi civilizat. „Un ou marcat cu cifra 3, produs în sistemul modern de baterii, este mult mai sigur, din punct de vedere al siguranţei alimentelor. Este un produs igienic, curat”, ne arată Neagu.
Doar consumatorii o duc mai prost
Galinaceele româneşti asigură însă doar 30% din cererea autohtonă, astfel că restul de 70% este suplimentat de i