Prin folosirea metodelor tradiţionale, ouăle vor fi mult mai sănătoase Principalul mod de vopsit ouă e cu vopselele speciale care se găsesc în comerţ, cele mai multe fiind pe bază de
Prin folosirea metodelor tradiţionale, ouăle vor fi mult mai sănătoase
Principalul mod de vopsit ouă e cu vopselele speciale care se găsesc în comerţ, cele mai multe fiind pe bază de praf de cărbune sau din alţi produşi petrolieri. Rezultatul folosirii unor astfel de produse nu numai că reprezintă un pericol pentru sănătate, dar poluează şi mediul, după ce sunt aruncate cojile de la ouă.
Chiar dacă ar trebui să fie o perioadă a cumpătării, de cele mai multe ori, Sărbătorile Pascale cresc consumul, iar acest lucru duce la tone de deşeuri şi o mare risipă de energie. Pentru a evita irosirea resurselor, ecologiştii propun câteva sugestii de pregătire a Paştelui, având, în acelaşi timp, o atitudine prietenoasă faţă de mediu.
Venirea iepuraşului, momentele petrecute cu cei dragi şi bucatele tradiţionale fac din sărbătorile de Paşte un prilej în care ne putem arăta îndemânarea pentru pregătirea cât mai natural a sărbătorii.
Foi de ceapă sau sfeclă roşie
Ştim cu toţii că, potrivit tradiţiei, de Paşte se vopsesc ouăle în cât mai multe culori şi cu cât mai multe modele. Ecologiştii spun că ouăle pot fi vopsite natural, cu ajutorul legumelor. Culorile naturale oferă surprize plăcute în sensul că niciun ou nu va semăna cu celălalt. Roşul se obţine din ceapă roşie. Se fierbe o cană de apă cu un pumn de coji, iar apoi se lasă 12 ore sub capac. În aceeaşi soluţie se fierb ouăle până la obţinerea nuanţei dorite.
Dacă doriţi o culoare mai aprinsă puteţi folosi sfecla roşie, care se fierbe într-o jumătate de litru de apă. Ouăle se introduc timp de 10 minute în soluţia astfel obţinută. Culoarea galbenă se obţine din pătrunjel sau păpădie.
Pentru un ga