Se poate face dietă chiar şi cu mâncărurile grase precum iahnia cu ciolan, ciorba de burtă sau plăcinta cu dovleac. Sursa: NorthFoto
Potrivit nutriţioniştilor, cei mai mulţi oameni nu se pot feri de tentaţia mâncărurilor grase sau excesiv de dulci. Sunt prea atractive pentru papilele gustative. Medicii ţin cont de acest lucru şi îndeamnă mai degrabă la ponderaţie decât la excluderea totală din alimentaţie a acestor categorii de alimente. Asta, deoarece chiar şi mâncărurile grase pot fi preparate într-un mod mai dietetic.
Ciolanul din iahnie şi smântâna din ciorbă, de evitat
Iahnia de fasole cu ciolan este una dintre mâncărurile greu de digerat, dar chiar şi pe aceasta o puteţi prepara într-un mod mai sănătos.
Specialiştii recomandă să nu îi adăugaţi grăsime sau rântaş, pentru a o păstra cât mai săracă în calorii.
„Iahnia tradiţională se face cu ceapă prăjită în ulei, ceea ce înseamnă un aport caloric mare. Nu vă sfătuiesc să o faceţi aşa”, atrage atenţia medicul nu triţionist Corina Zugravu.
O idee bună este renunţarea la ciolanul din iahnie. Mâncarea va fi mai puţin gustoasă, dar mult mai sănătoasă.
Ciorba de burtă este un alt aliment cu aport mare de calorii. Numărul acestora variază în funcţie de ingrediente.
„Smântâna ridică valoarea calorică a ciorbei de burtă, întrucât are mult colesterol şi acizi graşi saturaţi”, explică nutriţionistul Corina Zugravu. Pentru un conţinut mai mic de calorii, este bine să adăugaţi mai puţină smântână şi, eventual, să mâncaţi fără pâine.
„Dacă mâncaţi cu pâine, veţi adăuga calorii în plus”, avertizează nutriţionistul. Medicii recomandă folosirea supelor de legume şi evitarea sau „răsfăţul” mai rar cu ciorbe calorice, cum este, de exemplu, ciorba de burtă.
Plăcinte cu foitaj din comerţ