Alimentaţia dezechilibrată şi sedentarismul determină creşterea nivelului glicemiei peste limita normală. Oficial, în România, există 600.000 de diabetici, însă medicii susţin că numărul bolnavilor este, de fapt, de peste un milion.
Fiecare al şaptelea român prezintă un risc crescut de diabet, atenţionează reprezentanţii Asociaţiei Diabeticilor din România cu ocazia Zilei Mondiale a Diabetului, marcată, ieri, 14 noiembrie. Diabetul zaharat este o boală metabolică ce se caracterizează prin creşterea glicemiei peste valorile normale (cuprinse între 70 şi 109 mg/dl).
Există două tipuri de diabet: tipul 1 sau insulinodependent (afecţiune autoimună) şi tipul 2 sau noninsulinodependent (apare, de regulă, la maturitate). Printre factorii care cresc riscul de diabet zaharat de tip 2 se numără dieta bogată în grăsimi saturate şi în dulciuri concentrate, obezitatea abdominală, sedentarismul, vârsta înaintată şi unele medicamente (beta-blocantele, diureticele, anticoncepţionalele şi unele citostatice). Din fericire, diabetul se înscrie în lista afecţiunilor care pot fi prevenite printr-un stil de viaţă sănătos.
Obezitatea este unul dintre factorii declanşatori ai diabetului zaharat de tip 2, iar persoanele supraponderale sau obeze prezintă un risc mai mare de a face diabet în comparaţie cu cele normoponderale. Deşi datele statistice ne situează pe primele locuri în Europa în ceea ce priveşte numărul persoanelor obeze (peste 3,5 milioane de obezi), prea puţini dintre românii care se confruntă cu această problemă întreprind ceva concret în acest sens.
Eliminaţi grăsimile „rele" din dietă
Primul pas în combaterea obezităţii este adoptarea unei diete sănătoase care înseamnă renunţarea la grăsimi saturate sau „rele" şi la zahăr şi creşterea cantităţii de fructe, legume şi de cereale. „Comparativ cu dieta mediteraneană şi cu cea latino-americană, un