După ce preţul cerealelor a fost dat peste cap de seceta din Rusia, apar temeri şi în ceea ce priveşte preţul cărnii, care a atins noi maxime pe fondul unei cereri în creştere din partea ţărilor emergente.
Preţul cărnii a atins un record al ultimilor 20 de ani la nivel mondial, în condiţiile în care cererea puternică venită din partea ţărilor emergente a coincis cu o scădere a producţiei în cazul unor exportatori tradiţionali precum Statele Unite şi Australia, scrie Financial Times.
Indicele preţului cărnii calculat de Organizaţia pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO) din cadrul ONU a urcat în augsut până la cel mai ridicat nivel de după 1990, situându-se cu 16% în creştere faţă de aceeaşi lună a anului trecut, după ce preţul cărnii de oaie a atins un maxim al ultimilor 37 de ani, iar preţul cărnii de vită a avansat până la recordul ultimilor doi ani. Şi carnea de porc, dar şi cea de pui s-au scumpit în ultima perioadă.
"A existat o cerere susţinută din partea Asiei şi a Orientului Mijlociu atât pentru carnea de vită, cât şi pentru cea de oaie", a declarat Pedro Arias, economist în cadrul FAO. "Însă jucătorii de pe această piaţă nu au reuşit să satisfacă cererea pentru că efectivele de animale au fost reduse", a mai spus Arias.
Creşterea subită a preţurilor a atras o serie de speculanţi pe ceea ce, în alte cirscumstanţe, este doar o piaţă de nişă la bursa de mărfuri de la Chicago (Chicago Mercantile Exchange - CME). Numărul de contracte realizate pe CME pe carnea de animale în viu a urcat cu o treime de la începutul anului. Însă executivii, traderii şi analiştii din industria cărnii susţin că majorarea preţurilor nu se datorează decât cererii ridicate şi ofertei scăzute şi nicidecum evoluţiilor de pe bursă. Producţia de carne a stagnat în cazul celor mai importante ţări exportatoare din acest sector, în condiţiile în care