Sufrageria Castelului Pelişor pare c-aşteaptă şi-acum prinţii şi prinţesele, regii şi reginele de la-nceputul altui veac. O dimineaţă în care tacâmurile şi vesela se-aliniază nobiliar, luminile revarsă căldură pe mobila scumpă, iar uşile s-au deschis în aşteptarea personajelor... Am încercat în decembrie să ne apropiem de rafinamentul regal al anilor 1920, recompunând meniuri servite la Castel.
Ca atunci, într-o altă zi de iarnă. Frumoasă trudă, mai cu seamă că am primit ajutorul unor desăvârşiţi bucătari contemporani. Ştefan Bercea şi fiul său, Dragoş, nu sunt doar proprietarii unui restaurant de renume din Predeal, dar au la activ ani de creaţie culinară şi multe medalii la concursurile gastronomice internaţionale. I-am urmărit cum recreau cele cinci feluri de mâncare din meniul de Crăciun al anului 1929, cu grijă pentru detalii, să arate "cât mai de epocă". A contat mult şi faptul că preparatele au fost montate pe platourile purtând însemnele Regelui Carol al II-lea, expuse în sufrageria de la Pelişor. (Acestea au fost protejate înainte cu o folie transparentă, pentru ca nici o picătură din sosurile preparatelor să nu atingă porţelanul scump!)
"Ţi-a spus cineva că semeni cu Jamie?"Dragoş Bercea e mezinul familiei şi speranţa tatălui său de a-i fi un demn urmaş ca profesionist în gastronomie. Are 18 ani şi termină anul acesta liceul. A luat medalia de bronz la Olimpiada de Gastronomie, la fel cum alţi olimpici iau bronzul la sărituri sau la chimie. Nu vede nici o diferenţă între arta de a găti şi arta de a scrie versuri. "Esenţială în toate e inspiraţia. Fantezia!", ne spune acest tânăr dezinvolt, care seamănă cu... Să-l întrebăm: "Ţi-a spus cineva că semeni cu Jamie?". Evident că i s-a mai spus; dar el vrea să semene cu Jamie nu doar fizic, ci să fie la fel de celebru ca bucătarul britanic. "Ce anume crezi că este interesant la el?",