Doljul are 180.000 de hectare cultivate cu cereale păioase. Umiditatea excesivă din sol, combinată cu alţi factori, poate produce boli ale plantelor. Cultivatorii pot afla de la primării tratamentele care trebuie aplicate plantelor.
Excesul de umiditate din sol poate avea efecte negative asupra culturilor agricole, avertizează specialiştii din cadrul Direcţiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală (DADR) Dolj. Judeţul are circa 180.000 de hectare cultivate cu cereale păioase (grâu, orz şi orzoaică), 80.000 de hectare cultivate cu porumb, aproximativ 42.000 de hectare de floarea-soarelui şi 8.000 de hectare de rapiţă. La păioase, ploile din ultimele trei săptămâni riscă să producă boli foliare şi ale spicului, cum ar fi făinarea, rugina, septorioza sau fuzarioza. Cultivatorii pot să apeleze la sistemul Agro-Expert gestionat de Unitatea Fitosanitară (UF) din cadrul DADR Dolj pentru a afla tratamentele care trebuie aplicate plantelor.
„Sistemul electronic măsoară prin staţiile amplasate în judeţ parametrii climatici şi emite periodic buletine de avertizare care se adresează tuturor cultivatorilor. Buletinele sunt transmise periodic către primării şi pot fi consultate gratuit. Acestea specifică perioada optimă de tratament pentru plante şi o parte din produsele omologate pentru combaterea agenţilor patogeni“, a precizat Alexandru Vlăsceanu, inspector fitosanitar la UF din cadrul DADR Dolj. Alte culturi care pot avea de suferit din cauza umidităţii sunt legumele şi viţa-de-vie. La apariţia bolilor contribuie şi alţi factori, cum ar fi lipsa asolamentului (rotaţia culturilor), precum şi fertilizarea unilaterală (exces de azot, fără fosfor şi potasiu).
Atenţie la lucrările agricole!
Pentru prevenirea bolilor, la culturile de cereale trebuie să se folosească sămânţă certificată, precum şi două tratamente de primăvară cu fungicide sistemice, cu acţ