Din bucataria Filipinelor am ales o reteta cu peste. Cum in postul crestin dezlegarea la peste este mai ales simbata si duminica reteta de gratar specific filipinezilor merita incercata. Gustul pestelui astfel preparat va satisface toate mofturile celor mai mari gurmanzi. Ingrediente: file de ton sau macrou 6 portii, 250 ml iaurt, 200 ml lapte de cocos, 1/2 lamiie, 10 gr. curry, 10 gr. enibahar pulbere,10 frunze de busuioc, 5 catei de usturoi, 10 gr sare, o lingura de ulei, 5 gr. sofran, o legatura de marar, 25 gr. coniac fin. Fileul de peste se usuca bine intr-un prosop sau hirtie de bucatarie. Uleiul se pune intr-un bol peste care se pune usturoiul bine pisat, mararul taiat foarte marunt si zeama de la lamiie. Se amesteca pina ce compozitia devine omogena, apoi se pun toate celelalte ingrediente si se amesteca in continuare pina face un pic de spuma. Se pun fileurile in aceasta pasta si se lasa la rece circa 5 ore. Gratarul se incinge foarte bine si se pun fileurile de peste, fara sa fie scuturate de compozitie, care se intorc pe cealalta parte dupa circa 2-3 minute, iar dupa alte 2-3 minute se iau de pe gratar, se pun pe un platou, peste care se toarna restul de compozitie din bol. Atentie! Cu cit frigeti mai mult pestele cu atit isi pierde din savoare. Se serveste cu multe legume crude, asezate pe platou in jurul pestelui. Pofta buna! (culese de terapeut Simona ROSUT, Arad) Din bucataria Filipinelor am ales o reteta cu peste. Cum in postul crestin dezlegarea la peste este mai ales simbata si duminica reteta de gratar specific filipinezilor merita incercata. Gustul pestelui astfel preparat va satisface toate mofturile celor mai mari gurmanzi. Ingrediente: file de ton sau macrou 6 portii, 250 ml iaurt, 200 ml lapte de cocos, 1/2 lamiie, 10 gr. curry, 10 gr. enibahar pulbere,10 frunze de busuioc, 5 catei de usturoi, 10 gr sare, o lingura de ulei, 5 gr. sofran, o leg